Akita Inu

 • Energie
 • Activitate
 • Afectiune
 • Dresaj
 • Prietenie cu alti caini
 • Prietenie cu straini
 • Paza
 • Protectie
 • Ingrijire
 • Greutate34 - 50 kg
 • Inaltime61 - 71 cm

Istoric rasa Aceasta rasa a fost creata in secolul al XVII-lea pentru vanatoarea de ursi in provincia Akita din nord-estul Japoniei. Acesti caini sunt considerati simbolul national al tarii lor. Au avut multe utilizari: pentru aport, de companie, de paza. Este una din cele sapte rase declarate monumente ale naturii in Japonia.

Descriere Fizica Este un caine de talie mare, solid, armonions, musculos cu o infatisare impunatoare, ce da impresia unei mari distinctii, datorita unei perfecte simetrii. Corpul este un pic mai lung decat inalt, cu un piept proeminent si lat. Capul este proportional cu corpul, turtit intre urechi, stop proeminent, maxilare puternice, patrate. Ochii sunt mici, adanciti in orbite si de culoare caprui-inchis. Urechile sunt mici, triunghiulare, rotunjite la varf si purtate ridicat. Coada este de lungime medie, stufoasa si purtata pe spate sau lateral in bucla. Blana este dubla cu un prim strat des, scurt, pufos si un strat exterior format din par drept, aspru, scurt. Culorile sunt diverse : rosu, alb, tigrat, cenusiu, negru-vargat.

Personalitate Este un caine inteligent, mandru, destul de curajos, ascultator, echilibrat, imperturbabil, cu un puternic instinct de vanatoare, nu latra foarte mult, uneori independent si chiar dominant. Foarte devotat stapanului, este protector cu copiii si ii accepta daca nu il necajesc. Sunt rezervati si neincrezatori fata de straini. Trebuie socializati de mici cu alti caini si alte animale din gospodarie pentru a nu deveni dominanti la maturitate (mai ales fata de cainii de acelasi sex).

Ingrijire Blana acestui caine necesita un periaj mai des in perioada de naparlire pentru a indeparta parul mort. In rest un periaj ocazional este suficient.

Conditii de viata Este un caine rezistent la intemperii si se simte bine in aer liber alaturi de un stapan cu experienta in cresterea cainilor. Are nevoie de spatiu ingradit pentru a nu pleca la vanatoare cand simte mirosul vanatului, de botnita cand iese pe strada pentru a nu ataca alti caini (daca nu a fost suficient socializat).

Dresaj Dresajul acestui caine trebuie facut de catre o persoana cu experienta, sigura pe ea iar dresajul sa fie ferm, consecvent, variat pentru a nu se plictisi. Este un caine inteligent si se pot obtine rezultate frumoase. Trebuie socializat de mic cu copiii, cu oamenii, cu alti caini si alte animale. Are un nivel mediu de activitate si ii place sa faca plimbari lungi.

Utilitate Aceasta rasa a devenit foarte cunoscuta odata cu povestea emotionanta a unui caine Akita, pe nume Hachiko care isi conducea zilnic stapanul la gara si inapoi. Din pacate stapanul a murit la servici, dar cainele a continuat toata viata lui sa intampine trenul repspetiv, in speranta ca intr-o zi, din acesta va cobori stapanul sau.