Amstaff / American Stafforshire Bull Terrier, Stafforshire Terrier american

 • Energie
 • Activitate
 • Afectiune
 • Dresaj
 • Prietenie cu alti caini
 • Prietenie cu straini
 • Paza
 • Protectie
 • Ingrijire
 • Greutate18 - 36 kg
 • Inaltime43 - 48 cm

Istoric rasa Este o rasa cu stramosi in Anglia, dar care a fost dezvoltata independent pe continentul american timp de mai bine de 60 de ani pana ce AKC a schimbat denumirea rasei. Are acelasi descendent ca si APBT (American Pit Bull Terrier). Este rezultatul incrucisarilor dintre Bulldog si diferiti Terrieri (White English Terrierul, Black and Tan Terrierul, Fox Terrierul). La sfarsitul secolului al 19-lea, Staffordshire Bull Terrier au fost adusi in SUA de catre colonisiti. Aici a fost atent selectionat obtinandu-se Amstaff-ul de astazi care se deosebeste de ruda sa engleza prin faptul ca e ceva mai inalt si are corpul mai greoi si masiv.

Descriere Fizica Este un caine de talie medie, puternic, musculos, bine construit, agil, gratios. Corpul sau este compact, scurt, lat. Are un cap mare, craniul este lat cu un bot de lungime medie si rotunjit. Are maxilarele proeminente si nasul negru. Ochii sunt negri, departati si adanciti in orbite. Urechile sunt ridicate sau semiridicate acestea fiind prinse sus in forma de petala de trandafir. Picioare sunt scurte si departate datorita pieptului sau, lat si adanc. Are o coada scurta si ascutita la varf, care nu se taie. Blana este scurta, dreapta, lucioasa si aspra. Poate avea orice culoare in afara de alb complet, dar cele mai intalnite sunt negrul, cafeniul si rosu inchis cu zone deschise la culoare.

Personalitate Este un caine energic, curajos, loial, atent, galagios, tenace si dominant. Este foarte devotat stapanului si familiei acestuia, este prietenos si bland cu copiii si poate fi un bun membru al familiei. Este agresiv cu altii caini de acelasi sex, iar cei mai multi caini din aceasta rasa se vor intelege doar cu specimene de sex opus. Va accepta pisica sau alte animale din gospodarie doar daca a fost socializat cu ele. Daca nu a fost dresat corespunzator vor avea tendinta de a se bate cu alti caini.

Ingrijire Acest caine nu necesita o ingrijire speciala. Parul mort va fi indepratat din cand in cand cu o perie sau o manusa de cauciuc. 

Conditii de viata Este un caine cu un nivel ridicat de activitate si se va simti cel mai bine intr-o curte bine ingradita, langa o familie activa, cu experienta in cresterea cainilor. Ii place sa alerge pe langa o biciclata, sa se joace cu mingea, sa faca aport, sa inoate si sa sape. Se va adapta si conditiilor de apartament daca i se asigura miscarea zilnica de care are nevoie. Exceleaza in competitiile de agilitate si dresaj. Nu trebuie tinut la soare puternic

Dresaj Are obligatorie nevoie de dresaj de la o varsta cat mai mica. Trebuie invatat sa nu traga in lesa de mic, pentr a nu avea probleme cand va fi mare si va avea o forta foarte mare si va fi greu de stapanit. Este un caine inteligent, agil care intelege foarte repede ce i se cere. Dresat de mic poate acumula foarte multe infomatii si vor obtine rezultate deosebite. Nu trebuie antrenat pentru atac pentru ca un caracter agresiv innascut.

Utilitate A fost mult utilizat in America in perioada celor 2 razboaie mondiale, aparand pe afisele din acea perioada simbolizand curajul. Un caine celebru - Stubby ce a luat parte la razboiul Americii cu Franta in timpul primului razboi mondial, a fost cel mai decorat caine din istoria militara. Este mult utilizat pentru paza dar si ca animal de companie.