Caine chinezesc cu creasta / Chinese crested

 • Energie
 • Activitate
 • Afectiune
 • Dresaj
 • Prietenie cu alti caini
 • Prietenie cu straini
 • Paza
 • Protectie
 • Ingrijire
 • Greutate5 - 6 kg
 • Inaltime23 - 33 cm

Istoric rasa Desi exista putine informatii privind originea acestei rase se considera ca provine din cainii africani fara par, creati si dezvoltati in Africa Centrala. Se inrudeste cu cainele plesuv Nackthund. A ajuns in Asia prin intermediul negustorilor si apoi au fost imperecheati si selctionati pentru a fi mai mici. Marinarii chinezi ii foloseau pentru a vana sobolani si pentru ca nu aveau blana deci nu erau nici purici. De asemenea, caldura emanata de corpul lor se presupune ca avea proprietati medicinale si erau folositi pentru incalzirea locurilor dureroase asa cum astazi se foloseste sticla cu apa calda. Existenta rasei in Anglia a fost atestata pentru prima oara in 1686, iar in SUA a patruns la mijlocul secolului al XIX-lea. Popularitatea acestei rase a crescut datorita publicitatii facute de faimoasa stripteuza Gipsy Rose, care detinea si ea cateva exemplare.

Descriere Fizica Este un caine de talie mica, zvelt, gratios, un pic mai lung decat inalt. Capul este gratios, proportional cu corpul, neted, fara riduri, craniul usor alungit si rotunjit, stop nu prea accentuat, bot conic, nas ingust, de culoarea blanii. Ochii sunt migdalati, proeminenti, distantati si de culoare inchisa. Urechile sunt mari, fine, purtate ridicat. Gatul este lung, fin. Coada este lunga, subtire, conica, purtata lasat in repaos sau ridicata orizonal sau in sus. Exista doua varietati ale acestei rase. Prima, cea mai cautata, considerata fara par are pielea supla, neteda, lucioasa si au par doar pe cap (coama), coada (penaj) si partile inferioare ale picioarelor, uneori franjuri rare pe urechi. Cea dea doua varietate, numita si Powder Puff, are tot corpul acoperit cu un par lung, in doua straturi, matasos ca un voal si poate fi orice culoare sau combinatie de culori. Cei fara par au pielea in general gri sau roz.

Personalitate Este un caine inteligent, activ, vioi, curios, mandru, vigilent, jucaus, sensibil. Este afectuos si devotat stapanului, accepta copiii daca nu il necajesc, precaut cu strainii. Accepta alti caini si alte animale din gospodarie mai ales daca a fost socializat de mic.

Ingrijire Pielea cainilor fara blana trebuie ingrijita pentru a ramane supla si hidratata, pentru a evita uscarea ei .Pentru aceasta se folosesc lotiuni, creme. De asemenea, cainele nu trebuie expus prea mult la soare deoarece are pielea sensibila si se poate arde. Se pot folosi creme protectoare. Blana varietatii Powder Puff trebuie periata regulat si spalata frecvent. Parul de pe fata este de obicei tuns intr-un mod specific rasei.

Conditii de viata Acest caine se simte cel mai bine intr-o casa sau apartament langa un stapan iubitor. Are in general, un nivel de activitate moderat si isi va adapta nevoile de miscare la stilul de viata al stapanului sau familiei din care face parte. Are nevoie de socializare si dresaj.

Dresaj Este un caine inteligent, intelege cu usurinta ce i se cere si de aceea nu este greu de dresat.

Utilitate Este un placut si devotat companion si un bun caine de paza.