Cainele faraonilor / Kelb tal-fenek sau Cainele iepure, Pharaon-Hound

 • Energie
 • Activitate
 • Afectiune
 • Dresaj
 • Prietenie cu alti caini
 • Prietenie cu straini
 • Paza
 • Protectie
 • Ingrijire
 • Greutate20 - 25 kg
 • Inaltime53 - 63 cm

Istoric rasa Este un din cele mai vechi rase de caini domestici despre care exista dovezi. Dupa inscriptiile si basoreliefurile gasite in mormintele egiptene rezulta ca era favoritul faraonilor (de aici si numele). Acest caine a fost adus in Malta acum 2000 de ani, de catre negustorii fenicieni, unde a fost folosit la vanatoarea de iepuri si unde a fost declarat caine national, chipul lui fiind batut pe o moneda de argint in 1977.

Descriere Fizica Este un caine de talie mare, musculos, gratios, elegant, un bun saritor, cu o mare mobilitate si viteza. Are corpul un pic mai lung decat inalt. Capul are forma triunghiulara, craniul plat si potrivit de lat, botul lung si ingust, nasul si buzele sunt de culoarea pielii. Ochii sunt potriviti de mici, de culoare brun-deschis, in top cu blana cafenie sau castanie. Urechile sunt mari, ascutite si ridicate. Gatul este destul de lung, musculos, fin. Coada este lunga, subtire, curbata la varf si lasata in repaos sau ridicata in stare de alerta. Blana are un par scurt, fin, lucios, culorile variind de la maro-roscat deschis pana la inchis. Poate avea zone albe pe piept, picioare, un pic pe cap si varful cozii.

Personalitate Este un caine inteligent, foarte energic, cu instincte puternice de vanator, curajos, echilibrat, jucaus, uneori independent, destul de linsitit si dornic sa faca pe plac stapanului. Este afectuos si devotat stapanului, accepta copiii, dar sunt rezervati cu strainii. Au o atitudine dominanta fata de alti caini de acelasi sex, iar celelalte animale din gospodarie pot fi tratate ca un vanat daca nu au fost socializati de mici.

Ingrijire Blana acestui caine va fi periata cu o perie sau manusa de cauciuc pentru a indeparta firele de par moarte, in perioada de naparlire.

Conditii de viata Cainele din aceasta rasa se simte bine la curte, intr-un spatiu ingradit unde poate face miscare, langa o familie activa. Se poate adapta si intr-un apartament daca i se asigura zilnic cel putin o ora de miscare, alergat pe langa bicicleta. Poate fugi de langa stapan, sau poate sari gardul daca nu este suficient de inalt, atunci cand simte mirosul vanatului. Are nevoie de socializare, dresaj.

Dresaj Este un caine relativ usor de dresat pentru ca este inteligent, destul de ascultator si vrea sa faca pe plac stapanului. Deoarece are uneori manifestari de independenta, dresajul trebuie sa fie ferm, echilibrat, consecvent, fara a fi dur, sever. Trebuie neaparat socializati de mici cu alte animale din gopsodarie si cu alti caini.

Utilitate Este un foarte bun caine de vanatoare (vaneaza la fel ca ogarii dupa miros, auz si vaz) si un devotat caine de companie.