Cainele mexican fara par sau Xoloitzcuintli / Xolo

 • Energie
 • Activitate
 • Afectiune
 • Dresaj
 • Prietenie cu alti caini
 • Prietenie cu straini
 • Paza
 • Protectie
 • Ingrijire
 • Greutate4 - 14 kg
 • Inaltime30 - 58 cm

Istoric rasa Se crede ca acest caine exista de mai bine de trei mii de ani. S-a dezvoltat in culturile Maya si Toltec care considerau ca este trimisul zeului Xolote, care conducea sufletele celor morti la locul destinat pe lumea cealalta. Mai tarziu a fost folosit de azteci ca un fel de intaritor, deoarece acestia credeau ca atingerea cu pielea acestuia sau consumul carnii acestui caine pot vindeca unele boli. Cand aztecii au fost cuceriti de spanioli, rasa aproape a disparut. La inceputul secolului al XV-lea interesul pentru aceasta rasa a revenit. O caracteristica a acestei rase este temperatura, constanta de aproape 40 °C. Pare o combinatie intre Terrier si Ogar.

Descriere Fizica Este un caine cu un corp un pic mai inalt decat lung, armonios. Are miscari gratioase. Craniul este destul de lat, botul lung si subtire, stop mic si nasul de culoarea pielii. Ochii sunt medii ca marime, migdalati, de culoarea alunei, cu variatii de la galben la maro-inchis. Urechile sunt mari, fine, asemanatoarea ca forma, cu urechile liliacului, fixate lateral si ridicate in stare de alerta. Gatul este destul de lung. Coada este destul de lunga, subtire, lasata in repaos si ridicata in miscare. Exista varietatea fara blana care are portiuni mici de par pe coada si pe cap si varietatea cu blana cu un par scurt si moale. La varietatea fara blana pielea este de diferite culori: negru, gri, bronz inchis, gri-negru.

Personalitate Este un caine inteligent, calm, activ, destul de rezervat, chiar timid, are un caracter nobil. Nu latra ci doar scoate un fel de urlet. Este foarte afectuos si devotat stapanului, se intelege bine cu copiii, dar este precaut cu strainii. Nu are probleme cu alti caini sau alte animale din gospodarie.

Ingrijire Pielea cainilor fara blana trebuie ingrijita pentru a ramane supla si hidratata, pentru a evita uscarea ei. Pentru aceasta se folosesc lotiuni, creme. De asemenea, cainele nu trebuie expus la soare puternic mult timp pentru a nu-i provoca arsuri. Se pot folosi creme protectoare. Blana celeilalte varietati trebuie periata regulat.

Conditii de viata Acest caine se simte cel mai bine intr-o casa sau intr-un apartament langa un stapan iubitor. Are in general un nivel de activitate moderat, dar daca este lasat sa zburde si sa se joace cu regularitate va fi foarte multumit. Ii place sa-si insoteasca stapanul pretutindeni. Are nevoie de socializare, dresaj.

Dresaj Este un caine inteligent, intelege cu usurinta ce i se cere si de aceea nu este greu de dresat.

Utilitate Este un bun caine de paza, placut si devotat companion.