Cainele urs de Carelie / Karjalankarhukoira, karelian bear dog
- Greutate20 - 23 kg
- Inaltime49 - 60 cm
- Origine Finlanda,
Istoric rasa Este descendent din rasele nordice indigene si a fost crescut si dezvoltat pentru vanatoarea ursilor si elanilor. Dupa al doilea razboi mondial aproape a disparut, dar iubitorii acestei rase au depus eforturi pentru revitalizarea ei.
Descriere Fizica Este un caine de talie relativ mare, puternic, musculos, mai mult lung decat inalt. Capul este proportional cu corpul, format triunghiular cu bot conic, scurt si gros si cu un nas mare si negru. Ochii sunt mici, de culoare maro deschis. Urechile sunt de marime medie, cu varfurile usor rotunjite, triunghiulare si ridicate. Coada este de lugime medie si purtata pe spate. Blana este dubla cu un prim strat pufos, scurt, des si un strat exterior alcatuit dintr-un par aspru, des, de lungime medie, drept, mai lung la gat, spate si fund. Este negru cu alb.
Personalitate Este un caine foarte curajos, cu excelent simt al mirosului, cu un puteric instinct de vanator, inteligent, dominant, independent (vaneaza singur, nu in haita), are placerea de a hoinari. Este devotat familiei. In general este prietenos cu oamenii (nu este recomandat pentru paza), pe straini ii anunta cu un latrat dar fara sa fie agresiv. Este dominant fata de alti caini. Daca este socializat de mic cu animalele din gospodarie, nu va avea probleme cu ele.
Ingrijire Blana acestui caine nu are nevoie de prea multa ingrijire. Un pieptanat ocazional pentru inlaturarea firelor de par moarte este suficient. Asemenea celorlalti caini nordici, mici acest caine nu are mirosul specific de caine.
Conditii de viata Este un caine rezistent la intemperii. Se simte cel mai bine in aer liber, intr-un climat mai rece langa un stapan cu experienta si activ. Ii place foarte mult miscarea, sa hoinareasca dupa vanat. Daca este tinut la casa, trebuie bine ingradita curtea pentru a nu pleca, sa aiba posibilitatea sa faca miscare (din lipsa de ocupatie se poate apuca de stricat obiecte). Are nevoie de socializare, dresaj.
Dresaj Trebuie dresat de o persoana cu experienta deoarece este un caine independent si nu asculta orbeste toate ordinele. Dresajul trebue sa fie ferm, consecvent, echilibrat fara a fi dur sau sever.
Utilitate In tarile nordice este folosit pentru vanatoarea de animale mari si chiar au fost introdusi in programe de protectie a zonelor suburbane care sunt vizitate de ursi.