Cao da Serra de Aires / Cainele Muntelui Serra de Aires, Ciobanesc de Serra de Aires, Cao Macaco

 • Energie
 • Activitate
 • Afectiune
 • Dresaj
 • Prietenie cu alti caini
 • Prietenie cu straini
 • Paza
 • Protectie
 • Ingrijire
 • Greutate12 - 18 kg
 • Inaltime41 - 56 cm

Istoric rasa Este o rasa cu origini in caini de cireada antici adusi de legiunile romane in Europa in timpul cuceririlor. La inceputuri aceasta rasa avea caracteristicile Ciobanescului de Pirinei. Mai tarziu, la inceputul secolului 20, Contele de Castro Guimarães (detinatorul Munetelui Serra de Aires din regiunea Alenteo - de unde si numele cainelui), in dorinta lui de a imbunatati rasa, a incrucisat acesti caini locali cu Briard obtinand astfel Cao da Serra de Aires de astazi.

Descriere Fizica Este un caine de talie medie, rustic, puternic, musculos, bine proportionat cu un mers elastic. Capul este destul de lat, nu prea lung, acoperit cu par lung, bogat cu un nas negru, rotunjit. Ochii rotunzi, medii, negri, pozitionati orizontal, sunt acoperiti de parul de pe frunte si sprancene. Sunt inchisi la culoare iar pleoapele sunt bine pigmentate. Are o privire vioaie si inteligenta. Are urechi de marime medie, natural lasate sau taiate pentru a sta ridicate. Coada este prinsa sus si este lunga pana la jaret, stufoasa si cu varful ascutit si intors; este purtata atarnat. Blana acestui caine este foarte bogata, neteda si usor ondulata. Nu are decat un singur strat de blana. Culoarea cea mai des intalnita este negru, dar se intalnesc si varietati pe gri, galben, maronii cu pete cafenii. Poate avea pete albe pe piept, dar doar atat.

Personalitate Este un caine energic, sprinten, alert, foarte rezistent, inteligent si dornic sa munceasca. Este foarte loial si iubitor cu stapanul si familia acestuia. Sunt toleranti cu copiii, rezervati si precauti fata de straini. Se inteleg bine cu alti caini sau alte animale din gospodarie daca au fost socializati de mici. Acesti caini au tendinte de dominanta, un instinct teritorial bine dezvoltat si pot fi cam incapatanati.

Ingrijire Are nevoie de periaj si pieptanat din cand in cand, pentru ca blana sa nu se incalceasca; insa nu prea des pentru a nu strica aspectul blanii. Se va folosi un pieptene cu distanta mare intre dinti. Parul crescut in exces intre pernutele de la picioare va fi taiat. La imbaiere se va folosi doar putin sampon. 

Conditii de viata Nu este un caine pretentios. Este foarte rezistent la intemperii. Este insa un caine cu un nivel ridicat de energie si are nevoie de multa activitate. Cel mai bine se va simti intr-o curte mare, intr-un spatiu larg, se poate acomoda mai greu la conditiile de apartament, prefera viata in aer liber si ocazional inauntru. Are nevoie de multa miscare zilnica, socializare si dresa. Se descurca foarte bine la concursurile de agilitate, flyball.

Dresaj Are nevoie de un dresaj ferm si consecvent, facut de o persoana cu multa rabdare, fara o atitiudine prea severa, altfel nu se ajunge la rezultatul dorit. Fiind un caine incapatanat si dominant are nevoie de un stapan cu un caracter puternic.

Utilitate Este mult folosit pentru paza locuintelor si a proprietatilor, la manarea turmelor dar si ca animal de companie. Este de asemenea utilizat si pentru a lua urma.