Chin japonez / Spaniel japonez

 • Energie
 • Activitate
 • Afectiune
 • Dresaj
 • Prietenie cu alti caini
 • Prietenie cu straini
 • Paza
 • Protectie
 • Ingrijire
 • Greutate2 - 5 kg
 • Inaltime20 - 28 cm

Istoric rasa Din antichitate, japonezii au avut o mare pasiune pentru cainii mici. Acesti caini sunt descendentii unor caini crescuti in China sau Coreea in urma cu peste un mileniu. Se pare ca provin din incrucisarea Spanielului Tibetan cu Pechinez. In Japonia, prin selectii severe si atente s-au obtinut exemplare foarte mici, incat puteau fi purtate in maneca chimonolului, foarte apreciate la curtile regale si in casele marilor demntiari. In Europa a fost adus in 1854 de un sef de escadra britanic si oferit in dar reginei Victoria. In Anglia a fost repede apreciat si i s-a fixat si standardul respectiv. De aici s-a raspndit in toata Europa.

Descriere Fizica Este un caine de talie mica, format patratos, bine echilibrat, placut. Capul este relativ mare, craniul lat si rotunjit in fata, stopul bine pronuntat, botul foarte scurt, puternic, lat, un nas mic, plat. Ochii sunt foarte mari, migdalati, distantati, proeminenti, de culoare inchisa. Urechile  sunt destul de mici, atarnand pe langa cap, departate si acoperite cu par lung. Coada este de lungime mijlocie, purtata rulata pe spate si acoperita cu par bogat. Picioarele sunt drepte, fine, subtiri, cu labe lunguiete, ca de iepure si care il ajuta la catarat si sarit pe distante mari, ceea ce face sa fie asemuit cu o pisica. Blana este formata din par moale, lung, drept, des, matasos. Parul este scurt pe cap si foarte des si lung pe gat, coapse si coada, formeaza coama in jurul gatului. Cea mai des intalnita combinatie este negru cu alb dar mai poate fi rosu si alb sau negru cu alb si puncte cafenii.

Personalitate Este un caine inteligent, cu o buna memorie, vioi, vesel, jucaus, dornic de atentie, calm, nu prea galagios si uneori incapatanat. Este afectuos, devotat stapanului, se intelege bine cu copiii. Nu are probleme cu alti caini, sau alte animale, dar nu se poate apara daca este atacat de alti caini mult mai mari. Nu latra prea mult si nici nu musca prea usor. Este destul de rezervat fata de straini.

Ingrijire Blana acestui caine trebuie periata si pieptanata de doua ori pe saptramana si trebuie spalata cand si cand pentru a pastra frumoasa culoarea alba. Trebuie mentinute curate urechile si curatate cutele fetei cu un unguent special pentru a preveni inchiderea la culoare.

Conditii de viata Este un caine care se acomodeaza cu usurinta conditiilor de viata oferite, langa un stapan sau o familie atenta si iubitoare. Chiar daca are un nivel de actvitate destul de scazut ii place alergatul, zburdatul, joaca si simte nevoie de miscare zilnic. Are nevoie de socializare si dresaj.

Dresaj Chiar daca este uneori incapatanat cu un dresaj mai ferm, consecvent dar bland, fara a fi sever sau dur se pot obtine rezultatele dorite pentru ca este inteligent si vrea sa fie pe plac stapanului.

Utilitate Este un placut caine de companie.