Chow-Chow

 • Energie
 • Activitate
 • Afectiune
 • Dresaj
 • Prietenie cu alti caini
 • Prietenie cu straini
 • Paza
 • Protectie
 • Ingrijire
 • Greutate18 - 32 kg
 • Inaltime46 - 56 cm

Istoric rasa Este o rasa veche chinezeasca, cunoscuta de peste 2000 de ani, fapt dovedit de basoreliefurile chinezesti care prezinta scene de vanatoare cu acesti caini. Este descendenta a rasei Han Dog. Carausii chinezi il foloseau la paza slepurilor si carutelor. Numerosi chinezi faceau comert cu blana lui bogata, iar carnea o consumau, fiind considerata o delicatesa. Unul dintre imparatii Chinei avea peste 5000 de Chow Chow pe care il folosea la vanatoare. Numele sau poate proveni din jargoul marinarilor referitor la incarcaturi amestecate, chow-chow sau poate veni de la termenul din dialectul cantonez “chow”, care inseamna mancare. In Europa a aparut in anul 1880, in Anglia, unde a fost apoi crescut si selectionat devenind repede un caine de lux foarte apreciat in intreaga Europa dar si in SUA.

Descriere Fizica Chow-Chow impreuna cu Shar-Pei sunt singurele rase de caini care au limba de culoare albastru-violet. Se mai diferentiaza fata de ceilalti caini prin forma labelor de la picioarele posterioare care sunt asemanatoare cu ale pisicii - labe rotunde. Este un caine de tip spitz, de talie medie, robust, cu un corp patrat. Capul este lat si mare cu un bot scurt, stop moderat si nas negru, exceptand exemplarele albastre care il au de culoarea ardeziei. Ochii sunt mici, migdalati, de culoare inchisa si plasati adanc in orbite, fapt ce determina o vedere laterala limitata. Urechile sunt mici, triunghiulare cu varfurile usor rotunjite si ridicate. Coada este scurta si purtata arcuit pe spate. Exista doua variante: cu par lung si par scurt (mai rar intalnit). Blana este dubla cu un strat inferior scurt, des, pufos si un strat exterior ce are un par lung, ridicat, moale sau aspru, des. In jurul gatului si capului, parul mai des formeaza o coama. Poate fi rosu simplu, negru, albastru, crem. Are limba si pigmentatia pielii albastre.

Personalitate Acest caine este inteligent, curajos, vigilent, linistit, nu prea sociabil, retras, calm, independent, cu o gandire proprie, dominant si plin de caracter. Este atasat si devotat stapanului, accepta copiii, dar sunt rezervati si banuitori cu strainii. Trebuie socializati de mici cu alte animale pentru a nu avea probleme mai tarziu. In general, sunt dominanti fata de alti caini.

Ingrijire Blana cainilor cu par lung are nevoie de periaj regulat si intens, in special in zonele in care blana se poate incalci. Cainele trebuie obisnuit de mic cu periajul pentru a nu intampina greutati cand va fi mare. Si blana cainelui cu par scurt trebuie periata regulat dar mai rar si mai putin decat varianta cu par lung. Periajul se face mai frecvent in perioada de naparlire.

Conditii de viata Este un caine rezistent la intemperii care prefera sa traiasca in aer liber, dar se poate acomoda si la viata intr-un apartament daca i se asigura conditiile necesare, avand un nivel mediu de activitate. Este un caine recomandat numai persoanelor cu experienta in cresterea cainilor, ferme, calme, echilibrate si autoritare. Are nevoie de socializare, dresaj.

Dresaj Este un caine care se dreseaza destul de greu, chiar una din rasele cel mai greu de dresat. Dresajul trebuie facut numai de catre o persoana cu experienta, calma, autoritara si echilibrata. Dresajul trebuie sa fie ferm, consecvent, echilibrat. Nu este un caine foarte energic, are un nivel mediu de activitate, dar totusi ii plac plimbarile. Nu suporta soarele si trebuie protejat vara.

Utilitate Este un foarte bun caine de paza si in ultimul timp este tot mai cautat ca animal de companie.