Ciobanesc romanesc corb / Corb

 • Energie
 • Activitate
 • Afectiune
 • Dresaj
 • Prietenie cu alti caini
 • Prietenie cu straini
 • Paza
 • Protectie
 • Ingrijire
 • Greutate50 - 60 kg
 • Inaltime65 - 75 cm

Istoric rasa Este o rasa romaneasca formata in mod natural in Carpatii Meridionali si zona subcarpatica (Dambovita, Arges, Prahova, Brasov). Numele de "Corb" il are datorita blanii sale perfect neagra. Cu toate ca aria sa de raspandire este restransa, exista multe exemplare din aceasta rasa, si este foarte apreciat si utilizat.

Descriere Fizica Este un caine de talie mare, puternic, robust, impozant. Corpul este masiv si viguros, rectangular, usor mai ung decat inalt, are osatura puternica si un piept lat si inalt. Capul este puternic, masiv, solid, cu un bot conic, bine dezvoltat usor mai scurt decat craniul care este bombat. Are un stop moderat. Ochii sunt mici in raport cu capul, migdalati si oblici, au culoarea ambrei si pleopele sunt bine pigmentate. Urechile sunt in forma de "V", sunt prise usor mai sus de nivelul capului, rotunjite putin la varf si lasate. Gatul este gros si puternic. Unghiile sunt de culoare neagra sau cenusie. Coada este stufoasa, acoperita cu par lung si gros. Este prinsa sus; cand este in repaos aceasta este lasata cu varful usor curbat; in alerta e ridicate putand depasi nivelul spatelui. Blana este dubla, cu un strat inferior scurt si des, si unul exterior drept, mai dur, des. Pe cap si partea din fata a membrelor este scurt iar pe corp este abundent. Pe gat parul este mai lung si formeaza o coama. Culoarea este negru pe cel putin 80% din corp cu eventuale pete de un alb curat pe piept si labe. Daca este expus mult timp la soare in timpul verii, blana capata niste nuante roscate.

Personalitate Este un caine inteligent, voios, activ. Este curajos, mandru, echilibrat, calm, cu un instinct de paza foarte bine dezvoltat, ascultator. Este prietenos si devotat stapanului si familiei, dar neincrezator cu strainiii. Dovedeste un curaj deosebit cu evetualii pradatori (lupi, ursi). Latratul lui este puternic si profund si poate fi auzit la mari distante.

Ingrijire Blana lui necesita un periaj din cand in cand pentru a nu se incalci.

Conditii de viata Este rezistent la intemperii. Fiind un caine de stana este important pentru el sa aiba spatiu de miscare. Cel mai bine se va simti intr-o curte ingradita, dar se poate acomoda si la apartament daca este scos zilnic la plimbari si alergari.

Dresaj Nu este greu de dresat deoarece este ascultator si vrea sa faca pe plac stapanului. Se pot obtine rezultate frumoase cu un dresaj bland si consecvent.

Utilitate Este un excelent caine de paza al turmelor si al locuintei. Este si un bun animal de companie placandu-i joaca cu copiii.