Collie / Scotch Collie, Ciobanesc Scotian

 • Energie
 • Activitate
 • Afectiune
 • Dresaj
 • Prietenie cu alti caini
 • Prietenie cu straini
 • Paza
 • Protectie
 • Ingrijire
 • Greutate22 - 32 kg
 • Inaltime55 - 65 cm

Istoric rasa Este o rasa foarte veche, cunoscuta inca din sec al XII-lea . Oamenii de stiinta, inclusiv Darwin, au fost de acord ca scheletul acestui caine seamana foarte mult cu scheletul cainelui salbatic. Cea mai cunoscuta varianta privind numele sau, sustine ca acesta provine de la oile Colley pe care le pazea. A fost cainele favorit a reginei Victoria a Angliei si a devenit un cautat caine de companie de la inceputul secolului al XX-lea. Sunt doua varietati de Collie care au aceleasi caractere morfologice, deosebindu-se doar prin lungimea parului: una este cu par lung si aspru, iar cealalta cu par scurt si neted. Din 1943 datorita numeroaselor filme cu Lessie, popularitatea acestei rase a crescut foarte mult.

Descriere Fizica Collie este un caine de talie mare, cu un corp mai mult lung, puternic construit, suplu. Capul este proportional cu corpul, cu o linie armonioasa, alungit, botul potrivit de lung, cu nas negru. Are ochii de marime medie, usor obilici, migdalati de culoare caprui sau albastri. Urechile sunt relativ mici, proportionale cu capul, prinse inspre varful capului si tinute atarnat spre spate cand este un repaos sau ridicate si cu varful ascutit, rasfrant spre fata cand este atent. Coada este de marime medie si o poarta atarnata in jos in stare de repaos si cu varful usor incovoiat in stare de alerta. La varietatea cu par lung blana este dubla cu un prim strat pufos si des si cu stratul exterior alcatuit din par des lung, aspru formand in jurul gatului o coama si guler de par foarte abundent. Cealalta varietate are un par scurt des si neted. Ambele varietati au aceleasi culori ale blanii si anume: negru cu alb, tricolor (negru, cafeniu si alb). Frumusetea capului si a blanii, expresia blanda si melancolica a ochilor, mersul lejer si gratios, corpul perfect conformat cu aspect placut, tinuta eleganta si nobila au facut ca marea majoritatea a cunoscatorilor sa considere acest caine cel mai frumos reprezentant a raselor canine.

Personalitate Este un caine foarte inteligent, activ si plin de energie, vioi, dornic munca si sensibil. Iubitor, afectuos si protector cu stapanul, este un excelent caine de familie. Este un neintrecut partener de joaca pentru copii si neincrezator, suspicios cu strainii. Se intelege bine cu alti caini si alte animale din gospodarie.

Ingrijire Varietatea cu par scurt are nevoie de un periaj si pieptanat mai rar decat varietatea cu par lung care trebuie pieptanata saptamanal si adanc pentru a nu lasa puful din primul strat sa se impasleasca. In perioada de naparlire periajul si pieptanatul se face zilnic deoarece pierde mult par.

Conditii de viata Este un caine rezistent la intemperii, are nevoie de multa miscare, activitate alaturi de un stapan iubitor si activ, cu multa experienta in cresterea cainilor. Collie negri nu trebuie imperechiati intre ei deoarece pot da nastere unor pui (1/4) cu deficiente de vedere (chiar orbi). Cea mai cunoscuta afectiune este anomalia oculara Collie

Dresaj Aceasta rasa se dreseaza usor datorita inteligentei remarcabile, puterei de adaptare si dorintei de a invata. Este suficient si eficient un ton bland dar ferm. In general ii place sa se joace, sa participe la cursurile de agilitate, flyball si dresaj.

Utilitate Este un excelent caine de paza, al turmelor de oi, al gospodariei, al locuintei. Este un placut caine de comapanie pentru adulti si mai ales pentru copii.