Dog German / Marele Danez, Deutsche dogge

 • Energie
 • Activitate
 • Afectiune
 • Dresaj
 • Prietenie cu alti caini
 • Prietenie cu straini
 • Paza
 • Protectie
 • Ingrijire
 • Greutate45 - 60 kg
 • Inaltime71 - 80 cm

Istoric rasa Asupra evolutiei acestei rase exista mai multe pareri; cum ar fi cea a savantului Brehm care afirma ca dogul german este un amestec de Ogar si Dog englez. Chinologia moderna il considera un Moloss. Denumirea de Marele danez, sub care mai este cunoscut, este improprie. In anul 1876 Dogul german a fost declarat rasa nationala a Germaniei.

Descriere Fizica Este un caine de talie mare, cu un aspect nobil, elegant, cu un corp proportional, de forma patrata, musculos, robust. Capul este de forma alungita cu botul egal ca lungime cu craniul si terminat vertical. Ochii sunt de marime medie, migdalati, adanciti in orbite si de culoare inchisa. Urechile medii, in forma de V, lasate la nastere pot fi taiate proportional cu corpul pentru a sta ridicate. Gatul este lung si musculos. Coada lata la baza si ascutita la varf, lunga pana la jaret este lasata in repaos si se curbeaza in stare de agitatie. Blana are parul scurt, moale, lipit de corp si poate fi cafenie, albastru, negru, arlechin, tigrat sau cu manta (negru cu guler, piept, bot si picioare albe).

Personalitate Este un caine vigilent, inteligent, entuziasta si jucaus, calm si sensibil. Este foarte devotat si credincios familiei dar mai ales unei persoane. Prietenos din fire, accepta alte animale si alti caini. Se intelege foarte bine cu alti caini. Nu este primitor cu strainii, dar prietenii familiei sunt acceptati fara rezerve. Nu este un caine galagios. Este cainele unui singur stapan. Instrainat la varsta adulta nu va mai fi niciodata acelasi.

Ingrijire Blana acestuia nu are nevoie de prea multa ingrijire. Un periaj ocazional si mai frecvent in perioada de naparlire este deajuns. Are o crestere rapida si necesita o ingrijire atenta in perioada de crestere. Nu trebuie solicitat fizic in aceasta perioada pentru a nu avea probleme cu dezvoltarea oaselor, articulatiilor si muschilor.

Conditii de viata Este un caine caruia ii place confortul intr-o casa cu spatiu pentru miscare ingradita. Dar se poate acomoda si intr-un apartament, avand un nivel de activitate nu prea ridicat, daca i se ofera spatiu necesar (este un caine de talie mare) si posibilitatea de a face zilnic miscare.

Dresaj Acest caine se dreseaza usor pentru ca este inteligent si pricepe cu multa usurinta. Nu trebuie folosita violenta sau constrangerea, ci o voce calma, blanda, prietenoasa, care il va determina sa execute tot ce doreste stapanul. Dresajul trebuie sa fie consecvent si trebuie invatat de mic sa nu traga cand este dus cu lesa. Are nevoie de miscare, activitate zilnica pentru a fi apoi linstit.

Utilitate Este un excelent caine de paza si protectie a locuintei. Se spune ca un infractor poate intra intr-o locuinta aparata de un Dog German dar nu mai poate iesi. Vesel si jucaus este un placut si foarte credincios companion.