Ogar irlandez / Wolfhound irlandez, Irish Wolfhound, Ogar de Irlanda, Caine lui de Irlanda, Marele ogar de Irlanda, Cu Faoil

 • Energie
 • Activitate
 • Afectiune
 • Dresaj
 • Prietenie cu alti caini
 • Prietenie cu straini
 • Paza
 • Protectie
 • Ingrijire
 • Greutate41 - 54 kg
 • Inaltime71 - 86 cm

Istoric rasa Este considerata o rasa foarte veche. A fost identificat pentru prima data la Roma cand, in 339 i.e.n, consulul roman Quintus a primit sapte astfel de caini cadou. In Irlanda au fost adusi de celti care ii foloseau la vanatoarea de lupi. Oliver Cromwell a adunat foarte multi caini din aceasta rasa si a organizat vanatori mari pentru uciderea lupilor care napadisera Anglia si atacau populatia. Dupa disparitia lupilor, au inceput sa decada si sa dispara si acesti caini. In secolul al XIX-lea datorita capitanului englez Graham, care s-a ocupat cu dezvoltarea si perfectionarea rasei, s-au obtinut exemplare puternice, folosite la vanatoarea animalelor mari.

Descriere Fizica Este un caine de talie mare, musculos, masiv dar suplu in miscari. Are un cap lung, craniul nu prea lat, bot lung, potrivit de ascutit, nas negru. Ochii sunt ovali, de marime medie, inchisi la culoare. Urechile sunt mici, pliate sub forma de trandafir, fine. Are un gat lung, musculos, puternic. Coada este lunga, usor curbata, de grosime medie. Blana este dubla cu un prim strat scurt si pufos si un strat exterior cu un par de lungime medie, des, aspru, ascutit, sarmos si un pic mai lung pe cap unde formeaza sprincene si un pic de barba. Poate fi gri, rosu amestecat cu alb si negru, roscat, negru, maro-deschis si alb.

Personalitate Este un caine inteligent, curajos, energic, sensibil, calm. Este afectuos si foarte atasat de stapan si familia acestuia, rabdator cu copiii, destul de prietenos cu toata lumea. Daca este socializat de mic nu are probleme cu alti caini sau alte animale. Latra destul de putin.

Ingrijire Blana acestui caine trebuie periata si pieptanata regulat. Deasemenea, odata sau de doua ori pe an va fi trimata pentru a indeparta parul crescut in exces. In perioada de crestere trebuie hranit consistent si nu trebuie fortat sa faca mai multa miscare decat vrea. Isi definitiveaza cresterea la varsta de doi ani.

Conditii de viata Este un caine care se adapteaza la conditiile de viata oferite, dar cel mai bine se simte intr-o curte ingradita unde poate face miscare. Tinut in casa sau intr-un apartament spatios (este un caine inalt si mare) are nevoie de plimbari dese si lungi, chiar daca nu sunt zilnice. Are nevoie de socializare, dresaj.

Dresaj Este un caine care se dreseaza cu usurinta pentru ca este inteligent, intelege cu usurinta ce i se cere. Cu un dresaj bland, linistit, prietenos, dar consecvent se pot obtine rezultatele dorite.

Utilitate Este folosit la vanatoarea de animale salbatice mari si ca animal de companie.