Pit Bull Terrier American / APBT, American Pit Bull Terrier, Pit Bull

 • Energie
 • Activitate
 • Afectiune
 • Dresaj
 • Prietenie cu alti caini
 • Prietenie cu straini
 • Paza
 • Protectie
 • Ingrijire
 • Greutate16 - 27 kg
 • Inaltime46 - 56 cm

Istoric rasa Este o rasa cu stramosi in Anglia, dar care s-a dezvoltat mai tarziu independent pe contientul american. Provine din incucisarea Bulldogilor cu Terieri, pe care englezii o practicau in secolul al 19-lea cu scopul de a obtine un caine cu caracteristici superioare pentru bataile cu taurii (bull-baiting), cu ursii, jocul cu sobolanii, si batai intre caini (pit fighting - de unde si numele); si cum bulldogul s-a dovedit prea lent, a fost imperecheat cu diversi terriei de la care a luat agilitatea si agresivitatea. Dupa ce aceste lupte au fost interzise, a fost dezvoltat in SUA ca un caine de paza, pentru manatul cirezilor, prinderea vacilor, si ca animal de companie. Este inrudit de aproape cu Amstaff-ul dar se deosebeste de acesta atat la caracter cat si in privinta catorva caracteristici fizice.

Descriere Fizica Este un caine de talie medie, puternic, musculos. Are un corp lat si scurt, este mai mult lung decat inalt. Capul este puternic, mare, trapezoidal, cu un bot lung si lat, dar mai scurt decat craniul (spre deosebire de Amstaff). Obrajii spre deosebire de cei ai Amstaff-ului sunt plati. Nasul este mare si poate avea orice culoare. Ochii sunt rotunzi si migdalati si pot avea orice culoare, mai putin albastru. Urechile sunt mici spre medii si stau ridicate sau semiridicate, dar pot fi si taiate. Pieptul este adanc si mai putin lat decat la Amstaff, ce are coatele lipite de cutia toracica. Picioarele posterioare sunt puternice si musculoase. Coada este medie, groasa si ascutita la varf. Blana este scurta, neteda, lucioasa, aspra si poate avea orice culoare (mai putin sa fie patata)

Personalitate Este un caine sigur pe sine, cu o teribila pofta de viata. Este prietenos cu oamenii, si in special cu copiii. Este atat de fericit cand i se da atentie incat este dispus sa suporte jocurile mai dure ale copiilor. Este neprietenos si agresiv cu alti caini, in special cu cei de acelasi sex. Este cea mai controversata rasa din toate, pentru ca la cat de prietenos poate fi cu oamenii, la atat de agresiv poate deveni impotriva altor caini in special, sau a persoanelor pe care le considera un pericol. Spre deosebire de Amstaff, care se considera a fi o varianta imbunatatita a Pitbull-ului, prin faptul ca nu mai are acelasi caracter agresiv ca in anii '30, acesta a ramas acelasi caine puternic si agresiv. 

Ingrijire Acest caine nu necesita o ingrijire speciala. parul mort va fi indepartat din cand in cand cu o manusa de cauciuc. Trebuie avut in vedere sa nu manance mult in perioada de crestere si sa aiba mese fixe, pentru ca are o predispozitie catre obeziate.

Conditii de viata Este un caine cu un nivel ridicat de activitate si se va simti cel mai bine intr-o curte bine ingradita, langa o familie activa cu experienta in cresterea cainilor. Ii place sa alerge pe langa o biciclata, sa se joace cu mingea, sa faca aport, sa inoate si sa sape. Se va adapta si conditiilor de apartament daca i se asigura miscarea zilnica de care are nevoie (2-3 ore pe zi). Are neaparat nevoie de socializare si dresaj, intrucat are o fire dominanta si e mai dificil de controlat.

Dresaj Are obligatorie nevoie de dresaj de la o varsta cat mai mica. Trebuie invatat sa nu traga in lesa de mic, pentr a nu avea probleme cand va fi mare si va avea o forta foarte mare si va fi greu de stapanit. Este un caine inteligent, agil care intelege foarte repede ce i se cere. Dresat de mic poate acumula foarte multe infomatii si vor obtine rezultate deosebite. Nu trebuie antrenat pentru atac pentru ca un caracter agresiv innascut.

Utilitate A fost utilizat in razboaiele mondiale ca mesager pe campul de lupta. Astazi este mult folosit pentru paza, dar si ca animal de companie.