Saint-Bernard
- Greutate55 - 81 kg
- Inaltime65 - 88 cm
Istoric rasa Este una din cele mai cunoscute rase, avand ca stramos Dogul Tibetan. A fost adus in Elvetia de colonistii romani care il foloseau la paza proprietatilor. Prin incrucisari cu cainii din Muntii Alpi s-a obtinut Saint-Bernardul de astazi. In secolul al XVII lea a fost dresat si invatat sa salveze oamenii de sub avalanse de catre calugarii de la Adapostul Saint Bernard (de unde i se trage si numele). Exista consemnari a peste 2000 de persoane salvate de acesti caini. Un caine din aceasta rasa, Barry, in doisprezece ani de viata, a salvat 40 de vieti omenesti. In semn de respect, o statuie a lui Barry este astazi expusa la Muzeul de Stiinte Nationale si Istorice din Berna. Este raspandit atat in Europa cat si in America de Nord.
Descriere Fizica Este un caine de talie mare, puternic, cu aspect patrat, musculos si viguros. Capul este mare, lat, cu un bot scurt, bont, jumatate cat craniul. Ochii sunt de marime medie, caprui inchis, iar pielea de sub ochi face cute atunci cand este in stare de alerta. Urechile sunt triunghiulare de marime medie, cu varful rotunjit si lasate. Coada este lunga si lata, atarnata in repaos si varful putin intors. Sunt doua varietati: una cu par mai lung, usor ondulat si alta cu par mai scurt si aspru. Ambele varietati au blana dubla, cu par des care il protejeaza impotriva frigului. Culoarea parului este : rosu cu alb, alb cu rosu sau alb cu zone dungate, toate nuantele de rosu in puncte. Zonele albe sunt intotdeauna aceleasi : picioare, varful cozii, piept, gatul total sau o parte, o pata pe frunte si bot.
Personalitate Este un caine inteligent, cu un puternic simt de orientare si olfactiv, linistit, calm, jucaus, nu latra mult. Devotat si afectuos cu familia, este prietenos cu copiii, iar pe straini ii va anunta cu un latrat, fara sa fie agresiv. Nu are probleme cu alte animale sau alti caini.
Ingrijire Blana acestui caine trebuie periata zilnic pentru a inlatura firele de par moarte. Regulat trebuie verificati ochii cainilor care au pleoapele lasate deoarece aceasta rasa este predispusa la afectiuni oftamologice. Este o rasa care sufera de numeroase afectiuni congenitale. Nu trebuie tinut in caldura.
Conditii de viata Se simt cel mai bine in aer liber, dar se poate adapta si intr-un apartament daca are suficient spatiu (este un caine de talie mare). Cu un nivel mediu de activitate, acest caine are nevoie de zilnica de miscare, de plimbari lungi unde poate alerga fara lesa. Are nevoie de dresaj si socializare.
Dresaj Trebuie invatati de mici sa nu traga in lesa. Dresajul trebuie facut cu o voce calma, echilibrata si iubitoare. Trebuie sa fie ferm si consecvent. La fel ca toti cainii de talie mare care cresc repede nu trebuie solicitati prea mult fizic in perioada de crestere pentru a nu avea mai tarziu probleme cu oasele, muschii sau articulatiile.
Utilitate Este folosit pentru descoperirea turistilor rataciti prin munti sau acoperiti de zapada in urma avalanselor. Este un placut si linistit companion.