Setter englez / English Setter

 • Energie
 • Activitate
 • Afectiune
 • Dresaj
 • Prietenie cu alti caini
 • Prietenie cu straini
 • Paza
 • Protectie
 • Ingrijire
 • Greutate25 - 30 kg
 • Inaltime61 - 68 cm

Istoric rasa Este o rasa foarte veche, cunoscuta de mult timp in Anglia, reprezentata pe gravuri englezesti din secolul al XVI-lea. Denumirea de “setter” (sezator) i se trage probabil de la pozitia culcat, pe care o lua cand simtea vanatul, dand astfel de stire vanatorului unde era vanatul si nu se misca pentru a nu-l speria. Cunoscutul crescator si selectioner englez Sir Edward Lowcrack, folosind incrucisarea dirijata si o severa selectie a reusit, in decurs de mai multe decenii din secolul al XIX-lea sa creeze, pornind de la un exemplar deosebit de valoros, o varietate de caractere foarte utile a Setterului alb englez. O alta varietate, cunoscuta pentru agilitate in probele de concurs a fost creata de Parcel Llewellyn.

Descriere Fizica Este un caine de talie mare, puternic, elegant. Capul este lung si ascutit, stop pronuntat, botul potrivit de lung, drept si tesit la varf si cu un nas negru sau maro inchis. Ochii sunt destul de mari, migdalati, caprui inchis. Urechile sunt prinse jos, sub nivelul ochilor, in spate, drepte si atarnate pe langa cap. Coada este de lungime medie cu varful usor curbat si purtata lasat sau ridicat pana la nivelul spatelui in miscare. Blana are un par lung, drept sau ondulat, matasos, mai bogat pe picioare, urechi, piept, abdomen si coada. Poate fi alb cu albastru-negru, alb cu portocaliu, alb cu galben deschis, alb cu rosu-inchis sau combinatie de trei culori (alb, negru si cafeniu) . Aspectul general este pestrit.

Personalitate Este un caine prietenos, bland, sensibil, inteligent, energic, calm, sociabil. Este afectuos si devotat stapanului, bland si prietenos cu copiii, chiar si pe straini ii accepta fara probleme, la fel si alti caini sau alte animale din gospodarie.

Ingrijire Blana acestui caine trebuie tunsa sau trimata pentru parul imbatranit si periata intre sedintele de trimare. Trebuie indepartat parul dintre pernutele de la picioare si din urechi.

Conditii de viata Este un caine cu un nivel ridicat de activitate caruia ii place sa faca multa miscare, sa aiba ocupatie. Este recomandat persoanelor active care isi pot face timp pentru caine. Ii place sa hoinareasca, sa faca plimbari lungi, sa alerge pe langa o bicicleta. Poate fi tinut si intr-un apartament daca sunt conditii caci este un caine destul de mare si trebuie sa faca zilnic miscarea de care are nevoie, in caz contrar se poate apuca de stricat prin casa. Se simte insa cel mai bine intr-o curte ingradita unde se poate misca in voie. Are nevoie de dresaj, socializare.

Dresaj Dresajul acestui caine trebuie sa fie ferm, consecvent, dar facut cu o voce calma, blanda si afectuoasa.

Utilitate Este un caine folosit pentru vanatoare in camp deschis si un frumos si placut caine de companie.