Springer Spaniel englez / Springer, English Springer Spaniel

 • Energie
 • Activitate
 • Afectiune
 • Dresaj
 • Prietenie cu alti caini
 • Prietenie cu straini
 • Paza
 • Protectie
 • Ingrijire
 • Greutate18 - 23 kg
 • Inaltime48 - 51 cm

Istoric rasa Pana in 1893, cand Kennel Club din Marea Britanie a stabilit standardul a fost considerat o varietate de Cocker Spaniel. De la acea data a devenit rasa distincta. Este o veche rasa englezeasca cunoscuta de secole. Denumirea de Springer (saritor) i se trage de la miscarea de a face vanatul sa sara din locul unde a fost gasit. Initial era cunoscut si sub numele de Wood Spaniel, pentru ca lucra numai pe uscat. A fost foarte apreciat de vanatori. Astazi il gasim frecvent la concursurile de frumusete si agilitate. Exista diferente intre cei care participa la concursuri de frumusete si cei de la concururi de agilitate.

Descriere Fizica Este un caine de talie medie, puternic, activ, construit pentru rezistenta si lucru. Are un cap relativ lat, proportional cu corpul, craniul este usor boltit, cu un bot lat si egal ca lungime cu craniul, cu un nas bine dezvoltat, negru sau rosu inchis. Ochii sunt ovali, distantati, de marime medie, caprui inchis. Urechile prinse jos la nivelul ochilor, sunt lungi, late, lobate si lasate pe langa cap. Coada este potrivit de lunga, purtata orizontal si in miscare cand vaneaza. Printr-o miscare mai mult sau mai putin rapida, indica vanatorului daca este gata sa zbiare sau sta ascuns. Blana are un par de lungime medie, des, moale, drept sau usor ondulat, mai scurt pe cap, mai des pe urechi, piept, picioare si abdomen. Poate fi rosu inchis cu alb, negru cu alb, roscat, albastru sau rosu inchis sau tricolor (negru cu alb sau rosu cu alb si pete cafenii). Are pe bot si picioare pistrui.

Personalitate Este un caine foarte activ, energic, echilibrat, muncitor, exuberant, vesel. Este afectuos, ascultator si devotat stapanului, prietenos cu copiii, se intelege bine cu alte animale si alti caini, si accepta destul de usor strainii.

Ingrijire Blana acestui caine are nevoie de periaj si pieptanat regulat si de trimat de 2-3 ori pe an. Se va taia parul crescut in exces dintre pernutele de la picioare, din urechi si din zona inferioara a acestora pentru a se asigura o buna ventilare.

Conditii de viata Este un caine rezistent la intemperii care se acomodeaza cu destula usurinta la conditiile de viata oferite fie ca sunt in aer liber fie ca este in apartament. Are un nivel de activitate ridicat si de aceea trebuie sa i se asigure miscarea zilnica de care are nevoie pentru a-si mentine starea fizica buna. Ii place sa faca plimbari lungi, sa alerge, sa se joace, sa participe la concursuri de agilitate si dresaj, sa faca aport. Este un caine cu aptitudini pentru sporturile de camp.

Dresaj Cu un dresaj consecvent, bland, echilibrat si variat se pot obtine rezultate frumoase pentru ca este un caine ascultator, inteligent si ii place sa invete.

Utilitate Este un bun vanator de pasari in padure si maracinis, un vesel si placut companion.