Bearded Collie / Beardie, Highland Collie, Mountain Scotch collie
- OrigineScotia
- Inaltime 51 - 56 cm
- Greutate 18 - 27 kg
Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe
Aceasta grupa cuprinde rasele de caini care timp de milenii au fost sprijinul oamenilor la paza cirezilor de vite si a turmelor de oi.
Din timpuri stravechi, cainele a avut si alte aptitudini decat cele de vanator, printre care si cele de paza. Din totdeauna a existat pericolul ca turmele sa fie pradate de animalele salbatice si chiar de oameni. Cainele sub indrumarea omului, a devenit paznicul cel mai devotat al turmelor, gata sa respinga agresorii, oameni sau animale.
Primii caini ciobanesti au fost de talie mare, masivi, puternici, curajosi, gata sa sara la gatul lupului, ursului sau altor pradatori. Marea raspandire a acestor caini se datoreaza dezvoltarii de-a lungul miilor de ani a preocuparilor omului pentru cresterea animalelor, a schimbarilor comerciale aparute intre diferite comunitati umane, a migratiei unor popoare, mai ales a celor asiatice care au dus la contacte a diferitelor populatii canine si implicit la formarea de noi rase.
La inceput ciobanii preferau cainii cu blana alba, poate pentru ca ii vedeau mai usor noaptea, in contrast cu parul de culoare inchisa al lupului sau ursului si putea interveni in lupta lor, fara sa raneasca proprii caini. Asa se explica faptul ca avem astazi caini ciobanesti de culoare deschisa: Ciobanesc de Tatra, de Pirinei, Bergamasco, Kuvasz, Komondor, Ciobanesc de Maremma si altii.
Timp de secole au fost folositi numai la paza turmelor si cirezilor. Incepand din secolul al XIX-lea odata cu indepartarea pericolului din partea animalelor salbatice prin reducerea considerabila a numarului acestora, cainii ciobanesti au inceput sa primeasca si sa indeplineasca cu usurinta si alte sarcini cum ar fi: cautarea si aducerea la turma a animalelor ratacite, paza gospodariilor, a fermelor cu animale. Astazi sunt apreciati si folosit in multe alte activitati si domenii: insotitori al nevazatorilor, salvamont, caine de interventie in caz de cataclisme naturale, incendii, depistare de stupefiante si ca un apreciat caine de companie.
Cainii ciobanesti sunt robusti, rezistenti la intemperii, inteligenti, vioi, inteleg cu usurinta ce li se cere, au initiativa, sunt curajosi si protectori cu stapanul si averea acestuia.
In cazul in care sunt folositi in alte scopuri decat cele de paza a turmelor ei sunt recomandati persoanelor active, care au timpul si energia sa tina pasul cu ei. Atunci cand nu li se ofera ceva de facut, isi vor gasi singuri ceva ce s-ar putea sa nu ii convina stapanului, cum ar fi sapatul la radacina copacilor sau in diverse locuri, rontairea pantofilor preferati etc. Le place miscarea, plimbarile lungi, sa aiba mereu ocupatie. Se descurca bine si cu placere in diverse sporturi canine, cum ar fi flyball, exercitii de agilitate, de dresaj. Participarea, sub diverse forme, la activitati fizice, mentin cainele in forma.
Cu un dresaj ferm, consecvent, echilibrat, variat, dar fara a fi sever, dur, fara pedepse fizice, se pot obtine rezultate foarte bune mai ales la unele rase sau exemplare cum ar fi: Ciobanescul German, Border Collie si altele.